L’abstenció a Andorra

Aquest estudi analitza les motivacions dels electors que van decidir no exercir el seu dret al vot durant les eleccions d'Andorra des de l'any 2007.

Per encàrrec del Consell General d'Andorra, aquest estudi va analitzar el perfil dels abstencionistes i les seves motivacions per decidir no exercir el vot. A Andorra, les taxes de participació tradicionalment han estat molt elevades, però a partir del 2007 han patit una devallada considerable. 
Per analitzar aquest fenomen, els treballs s'han estructurat en tres fases: 
  • La primera fase ha consistit en la creació d'un marc teòric a partir de l'anàlisi de les principals teories que expliquen l'abstenció per part de la ciència política. A més, s'ha fet una anàlisi de l'evolució de les dades de participació política d'Andorra i dels països del voltant. A més, el Departament d'Estadística ha col·laborat en el projecte amb una anàlisi de les principals variables demogràfiques dels abstencionistes a partir del les dades del cens electoral entre els anys 2009 i el 2019.
  • Una segona etapa correspon a l'estudi quantitatiu, que ha permès crear i quantificar una tipologia de perfils d'abstencionistes a Andorra, que s'han establert a partir de les raons principals pels quals una persona no vota. Per obtenir les dades dels abstencionistes s'ha utilitzat l'Enquesta Política dels anys 2017 i 2020, amb una mostra de 800 persones majors de divuit anys de nacionalitat andorrana per obtenir una mostra d'abstencionistes suficient per analitzar-ne les característiques.
  • Finalment, a l'estudi del 2016, va haver-hi una  tercera fase corresponent a l'analisi qualitativa, que va permetre establir matisos a l’hora de parlar dels diferents perfils d’abstencionista fixats en la fase quantitativa. A partir dels perfils extrets de l’enquesta d’abstenció s’ha confeccionat una tipologia adaptada en què es posa en relleu el perfil d’abstencionista tècnic, actiu i passiu. Per tant, aquesta fase ha proporcionat eines per estudiar si el fenomen de l’abstenció és conjuntural o més aviat estructural, i per determinar si existeix un perfil específic d’abstencionista.

RESULTATS DE L'ESTUDI:
A Andorra Recerca i Innovació creiem en l’ètica en la tecnologia i en l’ús raonable i no abusiu de les dades. Per això, aquest portal web únicament utilitza “cookies” pròpies necessàries per al seu funcionament. No recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement, ni emmagatzema dades per a estadístiques o millores de l’experiència d’usuari. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la nostra que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.